Wordpress'te Kullanıcı Yetkilerini (Rolleri) Ayarlama Ve Yönetme

WORDPRESS KULLANICI ROLLERİ

Slmlar bugünkü videomuzda wordpress'te kullanıcı rollerini kodlar ile nasıl kontrol edip yönetebiliriz bunu anlatıcam. kullanıcı rolleri ile herşey yapılabilir. örnek vermek gerekirse ücretli üyelik sistemi,uye rütbe sistemi gibi bir çok şeyi yapabilirsiniz. isterseniz hemen başlayalım.

Bu arada şunuda sölemek istiyorum 80 milyonluk türkiye cumhuriyetinde böle bir dersi anlatan olmamış ilginç olan yabancı kaynaklar da da bulamadım genelde hep eklenti anlatılmış bilmiyorum belkide ingilizce bilmediğim için doğru bir arama yapamamış olabilirim, neyse dersimizde başlayalim..

WordPressin kendi içinde bulunan 5 tane rolü mevcttur. bu rolleri eklenti kullanmadan malesef göremeyirosunuz. biz rolleri kodlar ile kontrol edeceğiz ama görmemiz lazım bu yüzden eklentiyi kurmak gerekiyor. Bu linkten kullanacağımız eklentiye ulaşabilirsiniz...

Bir role özellik eklemek  için aşağıdaki kodu kullanıyoruz. bunları tema dosyanızın içindeki functions.php dosyasının en altına ekleyebilirsiniz.. wp-content -> themes -> kullandığınız tema klasoru -> functions.php

$role = get_role( 'subscriber' );
$role->add_cap( 'read' ); 
print_r($role);
exit;
Kullanıcının rölüne özel bir yetenek atamak içinde aşağıda kodu kullanıyoruz..
$user = new wp_user(get_current_user_id());
$user->add_cap( 'read' );
Kullanıcının rolunu değiştirmek için bu kodu kullanabilirsiniz..
$user = new wp_user(get_current_user_id());
$user->set_role( 'editor' );
Rol içindeki özelliği kaldırmak için remove_cap fonksiyonunu kullanıyoruz..
$role = get_role( 'subscriber' );
$role->remove_cap( 'read' ); 
Kısaca rollerin kullanımı bu şekildedir. tabi burda rolleri bir kurala göre kullanmak gerekiyor. çünkü sayfaya giren her kullanıcıya Bu roller atanır. çünkü sayfa yenilendiği anda çalışır. 

isterseniz bir kural belirleyelim bunu ödeme sistemine görede yapabilirsiniz. mesela örnek vermek gerekirse ödeme sistemleri ödemeyi yaptıktan sonra başarılı bir değer döndürür bu değeri kontrol ettirip ödeme yapıldıysa rolunu değiştir şeklinde ayarlayabilirsiniz. bu sayede gizlediğiniz konuları ödeme yapan kullanıcılara gösterebilirsiniz. ilerki derslerde bunun nasıl yapılacağını anlatırım..

şimdi basit bir örnek yapalım. bu örneğimizde bir kullanıcı 10 yorum yapmışsa buna editor özelliği atayalım ve gizli konuları görsün tabi editor özelliği bir çok şeyi aktif eder. siz kendinize özel bir role de yapabilirsiniz ben denemek için gösteriyorum. 

şimdi bu eklentiyi WordPress e kurun. eklentinin görevi kullanıcılara rütbe atamaktir yani diyelimki 10 yorum yazmışsa bunun rütbesi usta-yorumcu olsun bu şekilde ayarlayabiliriz. aşağıda gördüğünüz gibi ayarladık, eklentinin sayfasına yorum bölümünün altında çıkan all ranks linkinden ulaşabilirsiniz..

kullanıcı rütbe sistemi

Resimde üst tarafta bir kod veriyor bize, bu kodu alıp single.php dosyasının alt kısmına yapıştırıyoruz aşağıdaki gibi eğer üst tarafta yazarsak bu kod çalışmayacaktır.. aşağıdaki gibi kopyalayın
if(get_user_rank() == 'usta_yorumcu' && $user->roles[2] != 'editor') {

                        $user = new wp_user(get_current_user_id());
                        $user->set_role( 'editor' );
                        }
Hepsi bukadar kullanıcının yorum sayısı 10 olduğunda rütbesi usta_yorumcu olucak get_user_rank() fonksiyonu bu değeri almamızı sağlıyor.

 bizde kontrol ettirdik usta_yorumcuya eşitse if kontrolu çalışsın ve kullanıcının rolu editor olarak değişsin dedik, benim anlatıcaklarım bukadar. herkese kolay gelsin eğer anlamadığınız birşey olursa bize yorum yazabilirsiniz. isterseniz videolu anlatımınıda yapabilirim yorumlarda belirtmeniz yeterlidir..

Yorumlar

Yorum Gönder

Popular

Twitch Kanalınıza CHAT Paneli koymak Kolay Anlatım

OBS SAHNE GEÇİŞLERİNDE KASMA SORUNUNA KESİN ÇÖZÜM

PHP DERSLERİ 51 MYSQL'DE FOREİGN KEY KULLANIMI